NASI DAGANG

Assalamualaikum..
Ini makanan kegemaran NS
NASI DAGANG
Tapi proses untuk masak nasi ni ambil masa juga..
Kalau nak buat nasi ni..balik kampung kena beli siap-siap..kat Ipoh ni tak pandai pulak NS nak cari...Mana reti nak cari rempah....beras..

 Untuk nasi dagang yang biasa NS makan a.k.a Emak NS masak & 1kali percubaan NS.
Kami gunakan rempah ini untuk gulai.

 NS mayam halia dan bawang merah ni sampai pukul 1 pagi ...sambil tengok cerita hantu..

 Tengok gambar gulai ni mula la NS trigger...Ikan ni biasa family NS kukus 2-3 hari baru la boleh gulai..

 Pergghhhh...mengancam tak?kalau tengok real lagi laa..maklum lah NS tak terer snap gambar.
Nampak tak cili-cili tu?Haaa...NS kalau pedas lagi laa nak menambah..

Nampak tak penuh aksesori atas nasi tu?NS memang suka acar timun tu banyak...kuah pun kena banyak..sekali dengan isi ikan yang hancur-hancur tu pun NS suka...baru jilat jari....kih3..
Ini laaa hidangan pertama untuk suami NS masa mula-mula Suami NS datang ke rumah NS untuk kenal mak ayah...kih3....sampai sekarang sangkut...dah suka makan...
 -----
Tengahari macam ni NS belanja gambar jela yeaa...
Hhehehehe...
Terima KAsih...

16 comments:

  1. Sekarang ini banyak perencah yg ready-made. Senang nak masak
    Tapi kakak belum jumpa lagilah rempah ini di JB..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errk...NS mang dh biasa dgn remph ni dr dlu...ni pun balik terengganu baru beli...
      Kakak suka yg nasi putih putih or warna gelap sikit tu?NS suka beras wangi..putih..

      Delete
  2. mama sha buat rempah sendiri padahal bukan orang pantai timur tu... jarang dia suka guna rempah instant ni.... sha suka gulai dagang ayam..... yarabbi.... entri NS buat sha kecur laaa...... kalau mama sha masak ni sha bertambah 4-5 kali sampai senak perut..... heeee ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHhaa...mcm suami NS jugk laa.....xleh tinggal aym..mesti request aymnyee.....NS mang jenis suka ikan...mang mesti tambaaahh....

      Delete
  3. Mak mertua buat nasi dagang mang thoooorrrrbbbaaaiiikkk dari tranung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hui3...tetiba muncul neh..menjengah blog keee...?ikiikk

      Delete
  4. wahh ! sodapp nya.. tak sabar nak balik kampung , nak masak nasi dagang ngan ma. feverett jugak neh hehe

    ReplyDelete
  5. dulu2 x reti makan nasi dagang tp ada akak opis ajar, gigit cili padi dlm gulai, baru umphhh... sbb tips tu, da ketagih pulok nasi dagang ni he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Lia...cili dalam gulai tu yg buat kite bertambh2 tuuu...

      Delete
  6. ct suka nasi dagang jugak tapi suka makan ngan ayam goreng :p
    x suka ikan tongkol hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Issskkkkkkkk....try mkn x lgi?klu blom..try dulu mkn ikan tuuu..sedaaapp

      Delete
  7. ida dok trgnu..mak mertua yg buat..ida tgk je bnyk tul kje die..xbljr lagi..hahah..malas skit..tp memang sedap la..mak mertua buat la..klu ida buat nth jd ke x..hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..aah...renyeh sket kejenyee..2-3 hari dah kena mula..nak2 ikan tuu...kena rebus awal..lg sodaappp..try la ida buat,...

      Delete
  8. tak pernah makan nasi dagang n tak pernah masak sndiri pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D..kena try dulu,,,beras nasi dagg ada 2 jenis...NS suka 1 jenis je,,,nnti suka mkn,,,msti nk msk sendiri...

      Delete

Terima Kasih Daun Keladi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...